V Tanvaldu máme první udržitelnou školní jídelnu

Masarykova základní škola v Tanvaldu otevřela historicky první a jedinou školní restauraci v Česku, která kompletně přešla na samoobslužný, tzv. finský model výdeje obědů. Díky spolupráci se značkou Scolarest se tak dětští strávníci hravou a interaktivní formou učí větší odpovědnosti ke stravování, jídlu a neplýtvání potravinami.

Tzv. finský model se liší především tím, že si děti nabírají jídlo samy na základě vystavené vzorové porce. Po konzumaci zcela samostatně vytřídí zbytky jídla, recyklovatelné obaly a do mycích košů uloží příbor, nádobí a jídelní tác. Cílem je, aby si děti nabraly na talíř pouze takové množství jídla, které opravdu zkonzumují, minimalizovaly se zbytky, a zabránilo se tak zbytečnému plýtvání.

Děti se učí mimo jiné to, že si mají raději přijít jídlo přidat, než aby si ho nabraly víc a následně ho vyhodily. Revoluční změnu se podařilo zrealizovat díky novátorskému přístupu radnice, která se zajímá o nové trendy a odvážně celkovou přestavbu prostor školní jídelny nejen schválila, ale i financovala, a to včetně změny stavební dispozice prostor, výměny technologií, tedy nového výdejního pultu i třídicí linky. Víc než 85 žáků prvního stupně Masarykovy ZŠ tak do nového školního roku vykročilo skutečně v novém.

„Celkové investice města překročily jeden milion korun, ale o penězích to není. Děti tráví ve škole minimálně čtyři hodiny denně. A právě ve škole a s dětmi je potřeba vhodnou formou začít řešit změnu špatných návyků a chyb ve výchově, ve stravování, v pohledu na svět…,“ uvedl Vladimír Vyhnálek, starosta města Tanvald.

 

Tiskovou zprávu ke stažení najdete zde