Děti čeká v novém školním roce evoluce na talíři

Nové menu, které staví na pestrosti surovin i pokrmů, se od začátku tohoto školního roku začne podávat ve všech 236 mateřských, základních i středních školách, kde mají restauraci značky Scolarest. Nový jídelníček přináší pestřejší nabídku, větší přehled a školáky učí udržitelnějšímu stravování.

Obědové menu respektuje sezónnost surovin a zároveň vnáší do konzervativního světa školních jídelen nový vítr v podobě pravidelné denní nabídky zahraničních pokrmů i bezmasého hlavního jídla.

Zdravější, zelenější, udržitelnější. Takové je nové menu Scolarestu, které se skládá vždy ze tří pokrmů, z nichž budou mít děti a jejich rodiče na výběr. Volit budou z tradičních, zahraničních a bezmasých pokrmů. Děti tak nepřijdou o tolik oblíbené recepty známé z domu nebo od babiček, ale vyzkoušet budou moct i jídla, jež jim zachutnala například na dovolených. Jsou upravená tak, aby seděla dětským chutím, tedy méně kořeněná nebo solená. Třetí varianta jde ruku v ruce s moderními doporučeními na omezení konzumace masa, a tak nabízí netradiční zdroje bílkovin a větší množství zeleniny.

Jídelníček sestavili kuchaři ze všech poboček Compass Group, mateřské společnosti Scolarest, pod supervizí výživové poradkyně Kristýny Ostratické. „Revoluce spočívá hlavně v tom, jak velké množství zeleniny jsme dokázali do menu zařadit. Přízdoba v podobě kousků syrové zeleniny bude nově součástí každého jídla s výjimkou těch sladkých. Děti se budou potkávat s daleko pestřejším složením příloh, takže mimo klasických brambor, rýže nebo těstovin se bude objevovat daleko víc zeleninových krémů nebo luštěninových ragú. V receptech si hrajeme i s různými úpravami zeleniny, takže malý strávník ji ochutná i pečenou nebo dušenou a dělanou na másle. Minimálně části dětí tak zprostředkujeme úplně nové chutě,“ vysvětluje odbornice, která z nového menu úplně vyřadila například tavený sýr, protože obsahuje příliš mnoho soli, a pro děti tak není vhodný.

 

Celá tisková zpráva ke stažení